آداب و آیین های سنتی نوروزی آذربایجان/

«رسم چهارشنبه خاتون "چهارشنبه ننه در روستای آق منار شهرستان  ملکان»

 فرهنگ کهن و غنی آذربایجان

 

آیین چهارشنبه خاتون یا چهارشنبه ننه  طی گذشت چندین دهه در اکثر روستا های شهرستان ملکان اجرا می شود،  هدف از این مراسم دفع بلا ، روزی و برکت  در سال جدید می باشد.

این آیین صبح آخرين چهارشنبه اسفند با جمع شدن ریش سفیدان روستا در منزل و به رسم ادب و پذیرایی با انواع میوه حاصل از کار کشاورزی از میهمانان توسط صاحبخانه آغاز می شود سپس بزرگ خاتون ( بزرگ ننه ) روستا به همراه زنان دیگر آیین چهاشنبه خاتون یا همان چهارشنبه ننه را به جا می آورند.

آیین چهارشنبه خاتون یا چهارشنبه ننه  طی سالهای کهن در منطقه شهرستان ملکان رواج داشته و برای اجرای این آیین باستانی  از آرد و آب که نشان از برکت و باروری دارد استفاده می شود. ابتدا محلی مناسب در منزل که در دید پاکیزه  و تمیز انتخاب کرده و به وسیله آب محل اجرای آیین را خیس می نمایند  سپس به وسیله آرد گندم که نشان از برکت می باشد  انگشت را در آرد فرو کرده و آن را به محل خیس شده می زنند و با استفاده از نقطه چین طرهای مختلف از قبیل شکل انسان – گل – حیوان – داس و… هر آنچه که برای سال جدید نیت دارند در روی دیوار ترسیم می کنند سپس در دهان انسان ترسیم شده یک دانه کشمش به رسم شاد کامی در سال جدید می گذارند.

آیین چهارشنبه ننه  در روستای آقمنار از بخش مرکزی شهرستان ملکان در راستای حفظ و احیای آیین های سنتی آذربایجان اخیرا در فهرست آثار ناملموس میراث فرهنگی به ثبت ملی رسید.

 عکاس: ؟؟