در طول تاریخ همواره شهر تبریز از اهمیت ویژه سیاسی، نظامی و اقتصادی برخوردار بوده است و برای حفظ و صیانت از حملات دشمنان و بیگانگان دور قسمت مرکزی شهر را دیوارکشی نموده و برج و بارویی می ساختند که آخرین باروی شهر پس از زلزله مهیب سال ۱۱۹۳ هجری قمری کار ساخت آن به همت حاکم وقت تبریز نجفقلی خان دنبلی ساخته شد.
باروی تبریز از هشت دروازه اصلی به نامهای دروازه خیابان، دروازه باغمیشه، دروازه سرخاب و دروازه گجیل و ... تشکیل شده بود.
دروازه خیابان که از طرف محله خیابان تبریز به سمت بخش مرکزی شهر باز می شود هم اکنون داخل بازارچه رنگچی قرار دارد. بر روی قسمت بیرونی دربهای این دروازه ورقهای آهنی کار شده است. طرح دروازه یک طاق سنگی با دو مناره پوشیده از کاشی های کبود منقش و کتیبه دار و بر پیشانی دروازه قطعه سنگی مرمرین با خط نستعلیق حک شده است.
عکس: حبیب جعفرپور


Monday, 02 February 2026
دوشنبه, ۱۴ بهمن ۱۴۰۴
......................
فرازی از گات ها: هات 48 بند 6 - به راستی که او (آرمیتی) پناه خوب راستی برای ما است و به ما پایداری تن و نیروی روان که از فروزگان با ارج منش پاک است خواهد بخشید. هستی بخش دانا و یکتا او (زمین) را با گیاه و سبزه بیاراست و از آغاز آفرینش برای مردم خوراک تهیه کرد. چنین است حکمت مزدا و قانون ازلی اشا.