فرنشین انجمن نوروژنتیك ایران، در چهارمین همایش سالانهی نوروژنتیک، گفت:
میترا دهموبد :
چهارمین همایش سالیانهی انجمن نوروژنتیك ایران با این عنوان كه؛ ایران مهد دانش ژنتیك جهان است آغاز شد. پروفسور محمدحسن كریمینژاد، رییس انجمن نوروژنتیك ایران، گفت: «دانش ژنتیك در ایران، پیشینهای ٧هزارساله دارد. در بخشی از اوستا به نام وندیداد كه به دست موبدان نوشته شده، سخن از یخبندان سختی است كه در این داستان آشكارا نشان داده شده كه ایرانیان از وجود تخمههای جداگانه نر و ماده در مردان و زنان آگاهی داشتهاند.»
وی با اشاره به اینكه پیشینیان ما از دانش توارث و نقش زن و مرد، آگاهی داشته و این درحالی است نوشتههای باخترزمینیان(:غربیان)، دربارهی توارث و تولیدمثل، بیشتر به خرافات میماند، گفت: «در فرگرد دوم وندیداد، آمده است كه در زمان یخبندان كه بیم نابودی جانداران زمین میرود به جمشیدشاه آموزش داده میشود، پناهگاهی بسازد و تخمههای رمهها، ستوران، مردمان و پرندگان را بدانجا فراز برد.»
بدانجا نیكوترین و برترین تخمههای نرینگان و مادینگان انسان، چهارپایان و رستنیهای گوناگون روی زمین را باهم جفتجفت كن.
وی با برخواندن بخشهایی دیگر از وندیداد، گفت: «شگفت اینكه میدانستهاند كه میتوان تخمهها را از بدن حیوانات جدا و باهم جفت كرد و در دستگاهی ویژه نگه داشت. و هنگامیكه میاورد كه؛ بدانجا راه نده تخمهةای گوژپشت، گوژسینه، بیپشت، خل، تباهدندان، پیس، جداتن و ...، نشان میدهد كه میدانستهاند كه تخمهی نرینه و مادینه، ویژگیهای فردی بد را هم منتقل میكنند.»
وی در آغاز این همایش به این نكته اشاره كرد كه ١٧٣٨ سال پیش از میلاد مسیح، زرتشت پیامبر در كتاب گاتها، كتاب آسمانی زرتشتیان، دربارهی حقوق زن و مرد و آزادی گزینش راه، سخن رانده است(یسنا ٣١ بند ٢).
دكتر كریمینژاد با توجه به آموزههای زرتشت پیامبر، از كوروش بزرگ، سخن به میان آورد كه بر پایهی همین آموزهها، مردم سراسر گیتی را باهم برابر میداند.
وی همینگونه كه به شكل تاریخی از آگاهی دانش وراثت و ژنتیك در میان ایرانیان، سخن میراند به شاهنامهی فردوسی، رسید و گفت: «هزارسال پیش، فردوسی در بازگویی داستان نیاكانمان در روایت زاده شدن كیخسرو از پدری به نام سیاوش و مادری به نام فرنگیس، چنین میآورد: «نژاد از دو سو دارد این نیكپی/ زافراسیاب و زكاووس كی»
به گفتهی كریمینژاد این بیت نشان میدهد كه ایرانیان از هزاران سال پیش میدانستهاند كه هم زن و هم مرد در باوری نقش دارند. و حتا از آنجایی كه افراسیاب را پیش از كیكاووس آورده، بیگمان میدانسته كه زن نقشی پررنگتر در باروری دارد تا مرد.
وی در ادامه به باور باخترزمینیها اشاره كرد كه در هیچیك از نوشتههایشان، نقشی برای زن در باروری و تولیدمثل و توارث، در نظر نمیگرفتهاند. و تنها زن را كشتزاری برای برای رشد و نمو «منی» میدانستهاند كه دربردارندهی ویژگیهای مرد است.
در ادامهی این همایش و پیش از آغاز ارایهی نوشتارهای ارایه شده از دكتر «یوسف شفقتی» كه از بانیان ژنتیك نوین در ایران است، با دادن سپاسنامهای(:تقدیرنامهای)، سپاسداری شد و شماری از استادان عكسی یادگاری گرفتند.
موبد اردشیر خورشیدیان از میهمانان این همایش بود. كریمینژاد با اشاره به همكاری خورشیدیان، از وی به عنوان موبد و فرنشین انجمن موبدان تهران از آنروی كه وی را در بخش ایران باستان و گفتارها و باورهای زرتشت پیامبر، یاری داده و مطالب جالب و شگفتانگیزی از كتابهای مذهبی زرتشتیان، ارایه دادهاست، سپاسداری كرد.